СВЯТКУВАННЯ СВЯТА ТРІЙЦІ

Свято Трійці по-іншому ще називають П’ятидесятницею, тому що саме в п’ятдесятий (50) день після  Свят – Великодня, Воскресіння Христового – на учнів Ісуса Христа, які стали Апостолами після Вознесіння Господа на небо, зійшов Дух Святий, благословляючи на проповідь по всьому світу вчення Спасителя.20160619_125823

Трійця входить до числа 12 найголовніших свят Християнства і йому завжди передує православне свято Вознесіння Господнього, яке святкується на  сороковий день після Пасхи і Христового Воскресіння, коли Ісус Христос  вознісся на Небеса і посів праворуч Бога Отця, тим самим даруючи праведним людям надію на Царство Небесне і на вознесіння їхніх душ з грішної землі на святі Небеса.

 

Свято Трійці в народі називають

“зеленим”, “смарагдовим”, літнім святом – це свято оновлення життя, свято зелені: на Трійцю прийнято храм Божий і свої оселі прикрашати гілками клена, бузку, берези, верб, луговими травами, квітами, лепехою (аїр).

Вважалося, що весна і літо по-справжньому вступають у свої права лише з свята Трійці. По-справжньому віруючі християни, які дотримуються церковні канони, знають що в період з Великодня і до Трійці не можна молитися на колінах, здійснювати земні поклони до землі.

Перед святом Трійці в суботу,18 червня 2016 року, у нашому храмі була відслужена батьківська Троїцька поминальна субота. Всі наші прихожани молились до Господа Бога за покійних рідних і близьких людей, поставивши свічку в церкві за упокій їхніх душ. Завдяки подвигу Сина Божого Ісуса Христа свято Святої Трійці символізує, що душа кожного з нас може “розквітнути” пишним цвітом Любові, Добра, Віри і Надії.

А сьогодні ( 19 червня) ,  святкове богослужіння Святої Трійці Ієрей Іоанн Дубинецький розпочав у переповненому  прихожанами храмі, в якому панувала благодать. Бажаючі мали можливість посповідатися і прийняти Святе Причастя. Батюшка привітав всіх присутніх зі святом, освятив принесене прихожанами зілля та відслужив вечірню службу, яка здійснювалась частково на колінах, читаючи три православні молитви Василія Великого, з допомогою яких православні люди просять у Духа Святого прощення гріхів і очищення грішних душ.

Глибинний сенс свята Трійці полягає в тому, що Бог відкривався людям не відразу, а поступово: спочатку Він як Бог Отець створив землю і все живе, потім Він послав на землю Свого Сина – Ісуса Христа, і в самому кінці зійшов на Апостолів Христа у вигляді Духа Святого. Таким чином, православне Свято Трійці символізує Триєдиний Образ Бога, коли Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий являють собою єдине, нерозривне ціле – Господа Бога, Святу Трійцю.

Ірина Величко, прес-секретар Свято-Георгіївської парафії м.Здолбунова

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *