Звернення духовенства та віруючих Здолбунівського благочиння Української Православної Церкви до жителів Здолбунівського району

Звернення духовенства та віруючих Здолбунівського благочиння Української Православної Церкви до жителів Здолбунівського району

В зв’язку з останніми подіями в нашій державі та в Здолбунівському районі зокрема, рахуємо за необхідне звернутись до жителів Здолбунівського району.

Ми, священики та віруючі Здолбунівського благочиння, глибоко стурбовані тим, що деякі представники Київського Патріархату, користуючись нестабільною ситуацією в Україні, та проведенням АТО на сході нашої держави, граючи на національних почуттях громадян, роблять спроби дестабілізувати ситуацію та порушити хиткий релігійний мир у нашому краї.

В той час, коли всім людям потрібні єдність, терпимість, християнська любов, взаєморозуміння й спільні зусилля для повернення миру, вони всіляко паплюжать нашу Церкву та її вірних. Здається, що ми знову повертаємось в буремні дев’яності: звучать образливі слова, погрози, чиниться тиск.

Повідомляємо, що всі ми засуджуємо агресивні дії з боку керівництва Росії щодо нашої Держави. Разом з тим у нас, як і у всього православного світу, є молитовна єдність з РПЦ. В Росії є багато простих, мирних, православних людей, що співчувають нам і ми єднаємось з ними в молитві. Через патріарха Кирила ми молитовно єднаємось й з усім православним світом. Поки що таке єднання через Київський Патріархат є неможливим. Ми глибоко сумуємо через те, що між нашими державами йде війна, але підтримуємо Українську армію молитвою та ділами, адже на війні  й наші парафіяни, а не тільки з Київського Патріархату, а Церква – це спільнота віруючих і Їй небайдужа доля свого народу.

Наголошуємо на тому, що деякі телевізійні канали та інтернет-сайти дають неправдиву інформацію для того, щоб скомпроментувати нашу Церкву. Погоджуємося, що деякі священики чи миряни мають свої особисті погляди та переконання, які несумісні з поглядами Церкви. Якщо вони порушують державні закони, то вони мають бути покарані державою, а за церковні порушення вони підпадають під церковний суд. Наголошуємо, що по діях окремих людей не потрібно судити про всю Церкву.

Також офіційно повідомляємо, що в наших храмах зброї немає, не було і ніколи не буде. Ми готові допомогти і вже допомагаємо нашим співгромадянам-біженцям та Українській армії, а також засуджуємо тих, хто незаконно взяв в руки зброю і розпочав кровопролиття.

З біллю в серці повідомляємо, що 27 липня в смт Мізоч відбувся чин поховання убитого в зоні АТО на сході України солдата Тараса Якимчука. Рідні звернулися до місцевої парафії нашої Церкви звершити цей чин, так як є її парафіянами, а сам Тарас відвідував богослужіння в нашому храмі. Всі бажаючі мали змогу попрощатися з загиблим героєм і віддати йому останню шану. Біля храму Київського патріархату похоронну процесію чекали представники Київського Патріархату на чолі зі своїм настоятелем, який був в єпітрахілі з Євангелієм. Прозвучали вимоги зупинити процесію для читання ним Євангелія. Наш священик сказав, що потрібно запитати рідних, чи хочуть вони цього. Вбита горем мати сказала, що не знає, як правильно зробити, але якщо хочуть, то нехай читають. Євангеліє було прочитане, та це була лише причина для зупинки. Під час цього лунали вигуки, що померлого вбили Москва і Кирил й інші неправдиві політичні гасла, що неприйнятні під час заупокійної молитви. Все це відбувалося в присутності великої кількості людей. Думаємо, що представники Київського Патріархату хотіли спровокувати людей і все могло вилитись в протистояння чи навіть в бійку, але не знайшовши підтримки серед присутніх, представники Київського Патріархату залишились біля храму, а процесія продовжила ходу.

Священики й парафіяни Київського Патріархату знають, що ми не звершуємо з ними спільних молитов, а між обома церквами йде діалог про припинення розділень, але свідомо влаштували цю провокацію й політичний піар на горі людей. Ми віримо, що з часом ми будемо єдиними, розділення припиняться. Та, дивлячись на вище сказане, бачимо що цей час, на жаль, наступить не скоро.

Наступного дня, 28 липня, відбувся традиційний щорічний хресний хід православної молоді нашої Церкви територією Здолбунівського району, в якому брали участь, за підрахунком, біля 500 вірян. Так, як хресний хід проходив через с. Уїздці, настоятель звернувся до благочинного з проханням освятити місце під будівництво храму, на яке є відповідні дозволи та документи. Після освячення представники Київського Патріархату с. Уїздці викликали СБУ та призначили схід села, щоб не допустити будівництва нашого храму.

Згідно Українського законодавства та європейського напрямку нашої держави, ми маємо на це право і нам незрозумілі дії з боку представників Київського патріархату. Ми обурені порушенням наших прав і свобод. Ще раз наголошуємо, що наша Українська Православна Церква – самокерована, має свого Предстоятеля, Священний Синод та інші керівні органи, які приймають незалежні від РПЦ, самостійні рішення. Православний храм в с. Уїздці має право на існування й задоволення духовних потреб новоствореної парафії на нашій українській землі.

Дорогі браття і сестри!

Закликаємо не чинити подібних дій, що сіють смуту та непорозуміння серед нашого народу в цей непростий для всіх час. Давайте разом здобудемо мир, а вже потім, з Божою допомогою, будемо вирішувати інші проблеми.

Підписи:

1. Благочинний Здолбунівського району, настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму смт Мізоч, протоієрей Олександр Карпюк

2. Другий священик Свято-Різдво-Богородичного храму смт Мізоч, ієрей Сергій Ярошевич

3. Настоятель Свято-Георгіївського храму м. Здолбунів, ієрей Іоанн Дубинецький

4. Настоятель Свято-Казанського храму м. Здолбунів, протоієрей Юрій Шевчук

5. Другий священик Свято-Казанського храму м. Здолбунів, протоієрей Рустік Мельничук

6. Протодиякон Свято-Казанського храму м. Здолбунів, Георгій Пилипчук

7. Настоятель Свято-Катеринівського храму м. Здолбунів, протоієрей Олександр Єгоров

8. Диякон Свято-Катеринівського храму м. Здолбунів, Миколай Каленюк

9. Настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Білашів, протоієрей Василій Ярошик

10. Настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського храму с. Богдашів, протоієрей Сергій Рудюк

11. Настоятель Свято-Покровського храму с. Будераж, протоієрей В’ячеслав Грищук

12. Настоятель Свято-Михайлівського храму с. Буща, ієрей Василій Кудрик

13. Настоятель Свято-Миколаївського храму с. Гільча, протоієрей Валерій Усик

14. Протодиякон Свято-Миколаївського храму с. Гільча, Петро Олінійчук

15. Настоятель Свято-Успенського храму с. Глинськ, ієрей Василій Начев

16. Настоятель Свято-Троїцького храму с. Дермань, ієрей Юрій Линка

17. Настоятель Свято-Успенського храму с. Залісся, протоієрей Ростислав Власюк

18. Настоятель Свято-Михайлівського храму с. Здовбиця, протоієрей Миколай Климчук

19. Диякон Свято-Михайлівського храму с. Здовбиця, Анатолій Гульчук

20. Настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Івачків, ієрей Віталій Харкевич

21. Настоятель Свято-Хресто-Воздвиженського храму с. Копиткове, протоієрей Олександр Данилюк

22. Настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму с. Коршів, протоієрей Володимир Костюк

23. Настоятель Свято-Георгіївського храму с. Кунин, протоієрей Георгій Блощенко

24. Настоятель Свято-Михайлівського храму с. Мала Мощаниця, ієрей Сергій Тимощук

25. Настоятель Свято-Михайлівського храму с. Миротин, протоієрей Олег Зелінський

26. Настоятель Свято-Чудо-Михайлівського храму с. Мости, ієрей Василій Киричук

27. Настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Нова Мощаниця, протоієрей Ігор Гнатишин

28. Настоятель Свято-Чудо-Михайлівського храму с. Новосілки, ієрей Андрій Косік

29. Настоятель Свято-Миколаївського храму с. Півче, ієрей Михаїл Дем’янчук

30. Настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму, с. П’ятигори, протоієрей Андрій Філіпович

31. Настоятель Свято-Казанського храму с. Стара Мощаниця, протоієрей Святослав Кубчик

32. Настоятель Свято-Іоанно-Богословського храму с. Ступно, протоієрей Борис Гарбузюк

33. Священик Свято-Троїцької парафії с. Уїздці, ієрей Віктор Ішлер

34. Настоятель Свято-Казанського храму с. Урвенна, протоієрей Андрій Остапюк

35. Диякон Свято-Казанського храму с. Урвенна, Юрій Лесько

36. Настоятель Свято-Параскевського храму с. Цурків, ієрей Олександр Мусієнко

30 липня 2014 року

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *